LUCRARE ACADEMICĂ SCIENCE-FICTION GENUL LITERAR ȘTIINȚIFICO-FANTASTIC SF

scroll

Laura Mincu -Terminând Liceul Pedagogic „Andrei Mureșanu” din Brașov și implicându-mă în activități de voluntariat, care au avut ca scop principal rolul educației în formarea personalității elevilor, mi-am descoperit pasiunea de a lucra cu copiii.

Actual, sunt studentă la Facultatea de Litere din Brașov, unde împreună cu colegi din diferite specializări, coordonați de un cadru didactic, am reușit să publicăm o carte bazată pe diferite structuri de poezii, texte studiate în primul an de facultate (cartea fiind în limba engleză) : ” Creative dabblings”.

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV FACULTATEA DE LITERE

Program de studii: Limba și Literatura Engleză - Limba și Literatura Română

LUCRARE ACADEMICĂ SCIENCE-FICTION GENUL LITERAR ȘTIINȚIFICO-FANTASTIC SF

INTRODUCERE

 

MOTIVAȚIE:

Science-fiction sau genul Științifico-fantastic presupune un dezechilibru, abaterea de la viața cotidiană, determinat de un eveniment sau fenomen paranormal, unde întreaga societate este supusă în a înfrunta o lume plină de pericole.

Dintotdeauna mi-au plăcut cărțile în care puteam să redescopăr o lume nouă, inventată. Cumva, mă întrebam pe parcursul lecturii, dacă aș putea să mă descurc în astfel de situații. Cărțile de acest gen mă puneau la încercare, mă determinau să îmi descopăr anumite calități sau defecte care nu credeam că m-ar putea defini vreodată.

De asemenea, mereu am admirat creativitatea, originalitatea și inspirația autorilor care au reușit să realizeze un astfel de scenariu. Indiferent de cauza care a declanșat acțiunea precum: o invazie extraterestră, o anumită boală răspândită la nivel global; am rămas surprinsă să descopăr soluțiile la care s-au gândit aceștia.

Pe lângă faptul că această temă mi-a schimbat anumite percepții legate de societate, am reușit să îmi formez  și propria personalitate și opinie; ce aș fi putut adăuga sau rectifica în spusele autorului, în așa fel încât să îmi descopăr imaginația, dar și să îmi valorez calitățile și să diminuez pe cât posibil anumite aspecte negative.

În cele din urmă, cel mai mare impact l-a avut mătușa mea, care a încercat să mă introducă în această lume a fantasticului, cumpărându-mi de mic copil, cărți science-fiction. A reușit prin vorbele ei, prin biblioteca impresionantă pe care o deține, prin modul ei de a gândi, să iubesc literatura și să apreciez mai mult munca depusă pentru realizarea acestor idei, concepții și teorii.

METODOLOGIE:

Principala mea sursă de inspirație a reprezentat-o biblioteca, unde am putut găsi anumite cărți de specialitate legate de acest subiect; moduri prin care autorii abordează această temă, pe ce se pune accentul în mod deosebit și cum ar putea afecta sau schimba anumite concepții legate de societate.

Specialiștii au constatat faptul că genul științifico-fantastic este mai bine descris într-un viitor sumbru, unde imposibilul devine posibil prin apariția neașteptată a unor evenimente paranormale. Comunitatea actuală va avea de suferit schimbări majore, astfel determinându-i pe oameni să se gândească la ce este cu adevărat important, viața.

De asemenea, au evidențiat că în prezent, atât autorii cât și cititorii preferă ca aceste modificări să se producă pe Terra, unde populația va trebui să se descurce cu aceste aspecte, decât să se inventeze alte dimensiuni, lumi, galaxii noi.

Am ajuns să descopăr cât de adevărată este această afirmație, observând faptul că în toate lecturile mele actuale, în fiecare carte publicată recent,acțiunea se întâmplă pe Pământ. Se pune accentul pe reacția oamenilor în acest sens, cum și ce ar face dacă s-ar întâmpla ceva neobișnuit.

SCOP ȘI OBIECTIVE:

Scopul meu principal vizând această temă este de a putea stârni curiozitatea și interesul publicului, pentru a putea acorda o șansă citirii acestor cărți.

Genul științifico-fantastic este în decădere din cauza lipsei de informații, posibil a nepromovării.

Următoarele obiective pentru public, sunt ca o posibilă remediere:

  • Să cunoască termenul de science-fiction/ științifico-fantastic;
  • Să definească prin termeni proprii ce înțeleg prin această temă;
  • Să identifice elementele reprezentative care se regăsesc în acest tip de carte

( elementul declanșator, evenimente, obiecte, cauza, soluția);

  • Să își formeze propria opinie cu ajutorul acestui termen, despre civilizație;

 

CUPRINSUL – STRUCTURA LUCRĂRII

Lucrarea mea va fi structurată în 2 capitole.

 

CAPITOLUL I: ÎNȚELEGEREA TERMENULUI DE SCIENE FICTION

Acest capitol vizează cunoașterea și înțelegerea termenului de nou, de ceva neobișnuit, pe cale să se întâmple în viitor: „ A se calcula și a prevesti imposibilul, iată o definiție nu foarte ortodoxă, dar foarte sugestivă a fantasticului-științific.”[1]

 

I.1 SOCIETATEA

Doresc să evidențiez conceptul de imprevizibil. În genul science-fiction, când fiecare își vede de activitățile sale cotidiene, pe neașteptate, se întâmplă un eveniment/evenimente care vor schimba complet sociectatea și în care se vor produce, inevitabil, schimbări radicale.

 În prezent, s-a optat pentru un stil mai clasic, unde scrierea unor dimensiuni intergalactice este de domeniul trecutului. Planeta noastră este afectată de anumite situații supranaturale:

„ În ansamblu, scrierile postmoderniste au preferat să adapteze mai degrabă motivele SF ale dislocării temporale decât cele ale dislocării spațiale, proiectând mai mult lumi în viitor decât din alte galaxii. În mod similar, în construirea lumilor din viitor, scrierile postmoderniste tind să se focalizeze pe schimbările sociale și instituționale mai mult decât pe cele tehnologice..”[2]

 

CAPITOLUL II: SCIENCE-FICTION CA GEN LITERAR

De cele mai multe ori, există dezbateri pe tema faptului că genul literar științifico-fantastic, nu este de fapt unul literar. Mai degrabă ar fi unul artistic.

Dar, după cum precizează și Cornel Robu: „….existența unui gen literar nu se discută, nu se negociază, ci se afirmă.” [3]

Consider că pe lângă genul artistic, poate fi reprezentat și ca gen literar; prin ideile fascinante și prin anumite acțiuni sau fapte, care se regăsesc în acest tip de scriere.

 

II.1 ÎNTR-O LUME NOUĂ, SCHIMBATĂ

Datoriră sosirii unor evenimente neprevăzute, lumea, atât ca planetă, dar și ca populație, se va schimba; regulile și legile se vor diminua, fiecare făcând ce este mai bine pentru propria persoană, oamenii vor începe să-și pierdă speranța și multe altele.

Acest aspect mereu va fi evidențiat într-o carte SF, fiind un element specific și predominant: „ ele generează un soi de suspiciune în ceea ce privește credințele noastre comune și afectează dispoziția noastră de a ne baza pe cele mai demne de încredere legi ale lumii enciclopediei noastre.”[4]

 

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Hobana Ion, „ Science fiction, Autori, Cărți, Idei”, Editura Eminescu, București, 1983;
  2. McHale Brian, „ Ficțiunea postmodernistă”, Editura Polirom, Iași, 2009;
  3. Mironov Alexandru și Ghidoveanu Ștefan, „ Cronici Metagalactice: Proză științifico-fantastică”, Editura Tehnică, București, 1990;
  4. Robu Cornel, „ Timpul este umbra noastră”, Editura Dacia, Cluj, 1991;
  5. Umberto Eco, „Lector in Fabula”, Editura Univers, București 1991;
 
 
 

[1] Hobana Ion, „ Science fiction, Autori, Cărți, Idei”, Editura Eminescu, București, 1983, p. 18

[2] McHale Brain,  „ Ficțiunea postmodernistă”, Editura Polirom, Iași, 2009, pp. 111-112

[3] Robu Cornel, „ Timpul este umbra noastră”, Editura Dacia, Cluj, 1991, p.5

[4] Umberto Eco, „ Lector in Fabula”,  Editura Univers, București, 1991, p.234